< VISSZA

Olasz-magyar örökség vetítéssorozat / 5.


, 90 perc, 2015

Időpontok:

Rendező:

Guido Romanelli az embermentő

Guido Romanelli (1876-1973) olasz alezredes, az I. világháború befejezése után, az olasz katonai misszió meghatalmazott képviselőjeként szembeszállt a Tanácsköztársasággal és ha a helyzet úgy hozta, a győztes hatalmakat képviselő franciákkal és románokkal is. Magyarországi humanitárius tevékenységéről volt ismert a két világháború közötti időszakban.


Róma vagy halál - Frigyesy Gusztáv garibaldista ezredes élete

Frigyesy Gusztáv gyerekkatonaként vett részt az 1848/49-es-as szabadságharcban, melynek bukása után besorozták a Habsburg hadseregbe. 1859-ben dezertált, Itáliában beállt a Garibaldi seregébe. Garibaldi szicíliai hadjárata után a tábornok egyik legközelebbi munkatársa lett. Részt vett a Rómáért vívott (de kudarcba fulladt) hadjáratban, majd 1867-ben a garibaldisták sikertelen római hadjáratának egyik vezetője volt. Ez utóbbiról kiváló könyvet is írt. Sorsa mégis tragikusan alakult: összeütközésbe került Garibaldival. Élete végén megőrült, elmegyógyintézetbe zárták. A milánói temetőben található sírjára 2007-ben a magyar állam emelt síremléket.


Weisz Árpád története

Weisz Árpád 1896-ban született Solton. Budapestre kerülve a Törekvés csapatában kezdett futbalozni. A rendkívüli tehetségű játékos hamarosan állandó tagja lett a magyar válogatottnak, deanyagi okok miatt Olaszországba szerződött. Előbb játékosként, majd edzőként kimagasló sikereket ért el: bajnokságot nyerta Bologna és a milánói Internazionale csapatával. Mind a mai napig az egyik legsikeresebb edzőnek tartják Olaszországban. Karrierjének a fasizmus előretörése vetett véget: zsidó származása miatt munkanélkülivé vált, majd 1942-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan sem ő, sem a családja nem tért vissza. Olaszországban nevét emléktábla őrzi a bolognai és a milánói stadionban, és évről évre megrendezik az U18-as csapatok Weisz Árpád Emléktornáját.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Látótér - Alkotóportrék

Színház Tele Vízióval 2021.

 Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató