< VISSZA

Anita B. - Premier az Olasz Filmhét keretében

Anita B.
olasz filmdráma, 88 perc, 2013
olasz nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Roberto Faenza

Szereplők: Eline Powell, Robert Sheehan, Andrea Osvart, Antonio Cupo, Moni Ovadia, Jane Alexander, Guenda Goria, Nico Mirallegro, Clive Riche

Fényképezte: Arnaldo Catinari

Edith Bruck Mennyi csillag van az égen című műve alapján.

Az Olasz Kultúrintézet gálaestjén Roberto Faenza, a film rendezője a MittelCinemaFest Budapest Díjában részesül, melynek védnöke Budapest Főváros Önkormányzata.
A díj Madarassy István szobrászművész alkotása.

A FILMRŐL

Anita magyar származású kamasz lány, aki túlélte Auschwitzot, és akit a háború után  egyetlen életben maradt rokona, Monika fogad be.
Monika Zvikovezben, Csehszlovákia hegyei között, Prágától nem messze él a férjével, Aronnal és kisfiukkal, Robyval, valamint a fiatal és vonzó Elivel, aki egyszerű életfilozófiát vall: „a férfiak egyből leveszik a nadrágot, mikor a nők a szerelemre gondolnak”.
Az egykor megszállt szudéta faluból a háború után erőszakkal kitelepített németek helyére most a túlélők költöztek be. A légkör egyre feszültebbé válik, amihez hozzájárul a küszöbön álló kommunizmus is.
Az Anita környezetében lévő férfiak és nők egyaránt szabadulni akarnak a múlttól, szeretnének táncolni, szórakozni, titokban amerikai dalokat hallgatni, melyeket az Amerika Hangja közvetít a Vasfüggönyön túlra. Anita is ugyanúgy álmodozik, mint mások, de a többiekkel ellentétben nem rejti el a lelkét. Küzd és tele van lelkesedéssel, erőt a lágerben elvesztett szüleinek emléke ad számára.
Az új házban viszont váratlan helyzettel találkozik: senki – még Eli sem, akivel felfedezi a szerelmet – nem akar emlékezni a múltra. A legnagyobb tabunak éppen a koncentrációs táborban átéltek számítanak, melyeket már-már szégyellnivalónak éreznek. Amikor Anita megpróbálja megtörni az együttes bezárkózást, a hallgatás falaiba ütközik. Hirtelen váratlan helyzetben találja magát: olyan döntést kell hoznia, mely bátorságot kíván.

A film olasz nyelven, magyar és angol felirattal látható.

Az online jegyvásárláshoz/jegyfoglaláshoz kattintson ide!

A RENDEZŐRŐL

Roberto Faenza számos irodalmi alkotást szólaltatott már meg a kortárs filmművészet nyelvén;  a történelmi eseményeket az egyének történetével ötvözve gyakran olyan jelentőségteljes időszakokat tár fel előttünk, melyek közelmúltunk részét képezik.
Kitűnő szakmai tudás, a részletek gondos kezelése, az embek közötti kommunikáció mély ismerete, az átgondolt képalkotás mint a történet több szempontú értelmezését és a szereplők különböző helyzetét kifejező eszköz együttesen jellemzik példamutató pályafutását a filmművészet világában.

JEGYINFORMÁCIÓK

A díjátadó gálával egybe kötött premiervetítésre a belépő 1400 Ft, jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Látótér - Alkotóportrék

Színház Tele Vízióval 2021.

 Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató