Én vagyok a kapitány / Premier előtti közönségtalálkozós vetítés

2024. június 12. 19:00 - 21:00

Helyszín: Díszterem

Vetítés vendége: Massimo Gaudioso, a film forgatókönyvírója

Homérosz Odüsszeája ihlette a történetet, amelyben két tinédzser fiú úgy dönt, hogy elhagyja Dakart és Szenegálból Európába utazik. A fiúk nem is sejtik, hogy milyen halálos veszélyek leselkednek rájuk: miközben kiszolgáltatottak az embercssempészeknek, túl kell élniük a sivatag poklát és a líbiai fogolytáborok borzalmait. Aztán nemcsak tengerre kell szállniuk, de át is kell hajózniuk a Földközi-tengeren, hogy végül életben lépjenek partra Európában.

Az Én vagyok a kapitány világpremierje a világ legrégebbi ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás példátlan módon 13 díjat nyert. Matteo Garrone filmje megkapta mások mellett a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat, a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat, és az ökumenikus zsűri díját. Az Én vagyok a kapitányt két Európai Filmdíjra (legjobb film, rendezés) is felterjesztették, valamint a nemzetközi film kategóriában Oscar-díjra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Golden Globe-ra is jelölték. Az Olasz Filmakadémia David di Donatello-díjára 15 kategóriában nominálták, és hét kategóriában is nyert, többek között kiérdemelve az év legjobb olasz filmje díjat, továbbá a rendezőnek, operatőrnek, vágónak járó elismeréseket.

Együttműködő partnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a veítés a 2024-es „Fare Cinema 2024” nevű kezdemenyézés keretében valósul meg.

***

Ospite della proiezione: Massimo Gaudioso, sceneggiatore del film

Il viaggio avventuroso di due giovani, Seydou e Moussa, che lasciano Dakar per raggiungere l’Europa. Un’Odissea contemporanea attraverso le insidie del deserto, gli orrori dei centri di detenzione in Libia e i pericoli del mare.

Il film ha vinto ben 13 diversi premi alla Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia 2023.
E' stato inoltre candidato al Golden Globe e all'Oscar quale miglior film straniero.
E recentemente ha vinto 7 premi David di Donatello 2024, tra cui quelli per il Miglior film, per il Miglior regista e la Migliore sceneggiatura adattata.

La proiezione è organizzata in collaborazione con l'Istituto Italiano di Cultura di Budapest nell'ambito dell'iniziativa "Fare Cinema 2024

Rendező: Matteo Garrone

Szereplők: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawadogo, Hichem Yacoubi

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató