< BACK

Hazatérés: Egy szabadságharcos története


documentary, Hungary, 88 min, 2006
in Hungarian

Show times:

Director: Pigniczky Réka

Cameraman: Kiss Gergő

„Az 1956-ról készült filmek sorában ritka alkotásként egy személyes nyomozás adja a film keretét: Pigniczky Réka és Eszti édesapjuk halála után szembesültek azzal, milyen keveset tudnak róla. ’A temetés számos új kérdést vetett fel bennünk édesapánk életéről, amelyeket hihetetlen módon eddig még sosem tettünk fel. Mi történt tulajdonképpen a forradalom alatt, amitől élete végéig nem tudott hazajönni Magyarországra? Mit csinált ő valójában a forradalom alatt?’ – hangzik el a filmben. A két nővér, Réka és Eszti ötven év elteltével édesapjuk ’56-os történetei nyomába erednek.
’Emlékszem, amikor gyerekek voltunk, édesapám sokszor mesélt az oroszok elleni harcról. Izgalmas anekdotákat: hogyan készítették a Molotov-koktélokat, és miként várták lesből a szovjet tankokat.’ Hol harcolt ’56 őszén, és kikkel? Valóban harcolt-e? Mi igaz a családi legendákból? Kétévnyi kitartó és kíméletlen kutatás története – két lány útja az ő ’56-ukig.
Pigniczky László, azaz „Pige” 1957 februárjában a jugoszláv határon keresztül hagyta el Magyarországot, majd az Egyesült Államokban telepedett le, ahol aktívan részt vett az emigráns magyar közösség életében - sohasem tért vissza Magyarországra. Pigniczky Réka és nővére, Eszti közel két évet töltött el a nyomozással. Beszélgettek történész szakértőkkel és szemtanúkkal, levéltári anyagok sokaságát böngészték át, és felkutatták a Magyarországon élő rokonságot. A nyomozás során a két lány nem várt információkra bukkant. Miért volt édesapjuk október 30-ig börtönben? Hogy szabadult ki?”

(Részlet Dömötör Ági írásából, http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/pigniczky-reka-hazateres-beszamolo-szemle-38.html )

 

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Metropolitan Opera 2021/2022

Zenei Példaképek

Uránia Aranykönyv

MMA

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy