< VISSZA

Palojtay János és Szőcs Kristóf négykezes Schubert-estje


komolyzenei koncert egy szünettel, 90 perc, 2021

Időpontok:

Rendező:

Franz Schubert: 6 Grandes marches D.819 no. 1, no. 2, no. 3
Franz Schubert: Asz-dúr variációk egy eredeti témára D.813
- szünet -
Franz Schubert: 6 Grandes marches D.819 no. 4, no. 5, no. 6
Franz Schubert: Lebensstürme D.947

Ma már nehéz elképzelnünk egy olyan világot, amelyben semmilyen mesterséges zenelejátszó eszköz nem létezik; ahol a zenehallgatás egyetlen módja az, ha mi magunk vagy a minket éppen körülvevők játszanak valóságos hangszereken. Pedig nem is olyan borzasztó régen, a XIX. század Európájában számos nagyzenekari mű, például Beethoven szimfóniái csak úgy tudtak széles körben ismertté és népszerűvé válni, hogy baráti társaságok, polgári családok előadták őket vonósnégyes- vagy négykezes zongora-átiratban. A négykezes hálás műfaj: 20 ujj lényegesen könnyebben tud széles regisztereket átölelő telt hangzást elérni, mint feleannyi, így rövid úton népszerűvé vált ez a fajta ,,munkamegosztás". Minden valószínűség szerint Schubert is nap mint nap találkozott ilyen átiratokkal. Talán ez vagy csak az együttjáték öröme - hiszen amellett, hogy kiválóan énekelt és hegedült, zongorázott is - inspirálta arra, hogy sorra ontsa magából az eredeti négykezes kompozíciókat, melyeknek ismertsége - egy-két kivételtől eltekintve - még ma is messze elmarad e művek színvonalától.

1818 és 1824 nyarát Schubert Zselízen töltötte, Esterházy János gróf meghívásának eleget téve, hogy Mária és Karolina grófkisasszonyokat tanítsa zenére. A kulturálisan pezsgő felvidéki birtokon különösen jól érezte magát a zeneszerző, és számos négykezes darabot komponált tanítványai számára, köztük olyan híres opusokat, mint az f-moll fantázia, vagy a Divertissement à la hongroise. Az est fellépői, Palojtay János és Szőcs Kristóf elsősorban a második zselízi nyár során született, kevésbé ismert, azonban nem kevésbé kiváló művekből adnak elő, de elhangzik a zeneszerző életének utolsó évében keletkezett, méltán népszerű Lebensstürme is.

A két zongoraművész számos szempontból hasonló zenei háttérrel rendelkezik, mindkettőjük számára meghatározóak voltak mesterük, Kemenes András órái a Zeneakadémián, aki - akárcsak Schubert - gyakran választotta tanítása eszközéül a tanítványaival való négykezesezést. A művészek rajongása a schuberti világ iránt az akadémiai évek után is megmaradt, ezen a lelkesedésen szeretnének osztozni közönségükkel a december 29-i, ünnepi koncerten.

Jegyár:
Normál jegyár 2.000 Ft 

 A borítóképen látható fotót Kis Kata Linda készítette.

Tovább a Zenei példaképek sorozat további programjához>>>

A Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című sorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Emberi erőforrások Minisztériuma      Emberi Erőforrások Támogatáskezelő 

  

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Metropolitan Opera 2021/2022

 

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató