Chasing Trane - A Coltrane film és koncert

Hiánypótló film John Coltrane-ről, aki felforgatta a jazz világát | Szeptember 22.

2017. szeptember 22. 20:00 - 23:00

Helyszín: Díszterem

21:40-től The Best Bad Trip koncert

„Coltrane hangzása átrendezi a molekulaszerkezetet” - Carlos Santana

John Coltrane-t a jazz iránt kevésbé elkötelezettek is a XX. század egyik legnagyobb zenei zsenijének tartják. A démonaival küzdő, majd addikcióitól megszabadulva a spirituális utat választó művész 1957-es első szólóalbumát követően a haláláig tartó tíz évben briliáns lemezek tucatjait készítette, köztük az 1964-es A „Love Supreme”-et, amely nemcsak a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott, de talán legismertebb jazzlemeze is.
„Chasing Trane” című alkotásában az életrajzi filmek specialistájának számító John Scheinfeld (The U.S. vs. John Lennon, Who Is Harry Nilsson?, Dick Cavett’s Watergate) felrúgja a hagyományos történetmesélés szabályait, és egyenesen a közepébe vág a sztorinak: 1957-ben járunk, amikor Coltrane-t súlyos heroinfüggősége miatt Miles Davis kirúgja kvintettjéből. A szaxofonos szülőföldjére utazik megtisztulni, majd New York-ba visszatérve megkezdi szenvedélyes és elhivatott utazását, mely során örökre felforgatta a jazz világát.
A korábban soha nem látott koncert- és stúdiófelvételeket, életképeket – melyek közül számos otthoni filmrészlet a forgatás alatt került elő egy kaliforniai garázsból – zenésztársak, kritikusok és elkötelezett hírességek visszaemlékezései és gondolatai törik meg (többek között Bill Clinton, Wynton Marsalis, Sonny Rollins, Common, Carlos Santana, Wayne Shorter, Kamasi Washington, McCoy Tyner, Reggie Workman), miközben Coltrane szövegeit Denzel Washington narrációjával hallhatjuk, magyar feliratozással.
Magyarországra az Uránia Nemzeti Filmszínház és a BUDOKU szervezésében jut el a film –exkluzív vetítés keretében. A szeptember 22-én 20:00 órakor kezdődő vetítést követően a hazai jazz legfiatalabb generációjához tartozó, ám a budapesti klubokban jól ismert The Best Bad Trippel és vendégeikkel idézzük meg Coltrane szellemét. Az együttes tagjai (Velsz Kristóf: gitár, Hegedüs Benedek: trombita, Kapusi Viktor: szaxofon, billentyűsök, Csernovszky Márton: basszusgitár és Gasner Márk: dob) húsz év körüli fiatalok, főként jazzt tanulnak, s annak hagyományát felhasználva nagy szerepet kap náluk az improvizáció. Zenéjükre jellemző a sokszor bonyolult és igen összetett kompozciós szerkezet. Ugyanakkor a komolyzene komplexitása számukra nem képvisel se több se kevesebb értéket, mint a punk egyszerű nyersessége. Ugyanolyan szívesen építenek be zenéjükbe egy groove-os funkytémát, mint az irányított improvizációt vagy egyéb kortárszenei stratégiát.

Jegyár: 3.500 ,-
A koncertre csak a filmre váltott jeggyel lehet belépni, külön nem vásárolható koncertjegy.

BudokuUránia logóRendező: John Scheinfeld

Írta: John Scheinfeld
Szereplők: Denzel Washington, Common, Bill Clinton

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Metropolitan Opera HD Live 2018-2019

Metropolitan Opera HD Live Nyári válogatás

Bolsoj Balett 2018/2019

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

NYÁRI nyitva tartás

Pénztár
és az Uránia Kávéház
/augusztus 20-ig/
hétköznapokon: 13:30 – 21:00
hétvégén: 10:30 – 21:00

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
adatvédelmi nyilatkozat