Tolnay Klári Filmklub - Keresztúton

Melodráma vagy komédia? Műfajelmélet filmen
2014. június 26-án 18 órakor

2014. június 26. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást.

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

A jegyek a vetítésekre egységesen 800 Ft-ba kerülnek. 

A Jupiter Filmkereskedelmi Rt. 1942-ben mutatta be legújabb filmjét, a Keresztúton címűt, amely rendkívüli közönségsikert aratott. A melodramatikus történetben hiába találja meg egymást Edit és Guszti, az elszegényedett félárva lány és a nagyreményű tehetséges ifjú orvos, boldogságuk nem tarthat soká. A lányt nagybátyja, Attovay Tamás veszi szárnyai alá és juttatja titkárnői álláshoz Nedeczky vezérigazgatónál, és ugyancsak az ő házában ismerkedik meg Edit és Guszti. A fiatalok viharos, borongós délutánon találnak egymásra, és ez a hangulat a későbbiekben is rányomja bélyegét sorsuk alakulására, melyet önmaguk helyett inkább a szerencsétlen körülmények, az értelmetlen önfeláldozás, egy kegyetlen anya, elkerült és felbontatlan levelek, egy őszinte és odaadó vezérigazgató szerelme és a feltartóztathatatlanul haladó idő irányítják. Tolnay Klári Attovay Edit szerepében szomorú szemmel, csendes törődöttséggel és magában hordott fájdalommal éli meg Edit sorsát, amely menekülések sorozata. Menekülés a kialakuló mély szerelem elől, menekülés a szeretett férfitól annak szakmai kibontakozása érdekében, és menekülés a viszontlátás izzította parázstól, mígnem amikor saját elhatározásból először fut ellenkező irányba, ismét egy nem várt esemény torpantja meg: miután szerencsétlen félreértések során még tovább távolodtak egymástól a szerelmesek, Guszti új életet kezdett. Edit ismét szomorú szemmel, de nyugodt mosollyal veszi tudomásul a megváltoztathatatlant velünk, a film nézőivel együtt, elfogadva a nemes lelkű vezérigazgató odaadó szerelmét.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Melodráma vagy komédia? Műfajelmélet filmen. Vendég: dr Veress József és Kurutz Márton filmtörtönészek, moderátor: dr. Muszatics Péter, a CineClassics kurátora.

A Keresztúton című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. 

 

Rendező: Bánky Viktor

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők:  Ladomerszky Margit, Perényi László, Orsolya Erzsi, Ajtay Andor, Somlay Artúr, Szemere Vera, Sennyei Vera

»Okt. 1. – Vasárnap«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

  
Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató