Tolnay Klári Filmplakát-kiállítás és Filmklub - Elsietett házasság

A sokoldalú színész-lét - színpad, filmvászon, szinkron.

2014. május 29. 18:00 - 21:00

Helyszín: Fábri terem

Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos felejthetetlen színházi előadás és film csodálatos alakítását nyújtó mindenki "Klárikája". Az ő emlékére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónapban műsorra tűz egy-egy filmalkotást.

Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök lencséjének középpontjában és régi nagy rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

A jegyek a vetítésekre egységesen 800 Ft-ba kerülnek. 

Filmplakát-kiállítás

A vetítést megelőzően kerül sor a Tolnay Klári életművét végigkísérő filmplakát-kiállítás megnyitójára, 18 órától az filmszínház emeleti tükörtermében. A kiállítást megnyitja Katona Anikó, az Országos Széchényi Könyvtár kurátora, valamint dr. Góg Laura, Tolnay-kutató, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője. 

Sokan negatív Rómeó és Júlia történetként aposztrofálták a Gyárfás Miklós írásából készült, Keleti Márton által rendezett filmet, mely vígjátéki elemekben bővelkedve, két idősödő özvegy kivirágzó szerelmét és a fiatalok ezzel kapcsolatos ellenállását dolgozza fel. Özvegy Komáromi Gézáné és Nádor József a temetőben ismerkedik meg és kedveli meg egymást, majd talál egymásban társra. Ismerkedésük tanúja és későbbi találkozásaik, barátkozásuk lelkes segítője József unokája és „szobatársa”, Imi. A régimódi és fantáziátlan fiatalok, Komárominé lánya, Sári és veje, Pali; továbbá Nádor József fia, Balázs és menye, Gizi elképzelhetetlennek tartják, hogy szüleik szerelmesek legyenek és új életet kezdve a maguk önálló életét éljék. Sem valódi, sem erkölcsi támogatást nem kap ehhez az „ifjú” pár, aki titokban házasodik össze, a parkból szerzett, tanúnak felkért csókolózó fiatal házaspár jelenlétében. Kiutalt lakás és a savanyú lakásügyi előadó segítőkészsége hiányában a pár albérletbe költözik a Dajka Margit által alakított kuncogó özvegy Balkányinéhoz azzal a feltétellel, hogy elvállalják a házinéni nyolc bokszerkutyájának sétáltatását. A film a történet érdekessége és humorossága mellett egy kitűnő jutalomjáték lehetőségét nyújtja a korábban már több alkalommal (Azúrexpress, Ünnepi vacsora) együtt játszó Tolnay Klárinak és Básti Lajosnak, akik maximálisan ki is használják a szerep nyújtotta lehetőségeket.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: A sokoldalú színész-lét - színpad, filmvászon, szinkron. A beszélgetés vendégei: Bodrogi Gyula színművész, Moderátor: Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Tolnay Klári Emlékév háziasszonya.

Az Elsietett házasság című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. 

Rendező: Keleti Márton

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Básti Lajos, Bodrogi Gyula, Dajka Margit, Garas Dezső, Halász Judit, Tahi Tóth LászlóTordai Teri, Molnár Piroska

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató