IX. Keresztény Film- és Könyvnapok

Keresztény mozifilmek vetítése, kerekasztal beszélgetések, keresztény film- és könyvvásár

2024. május 3. - 2024. május 5.

Helyszín: Díszterem és Kávéház

Keresztény mozifilmek vetítése, kerekasztal beszélgetések, keresztény film- és könyvvásár.

Fővédnökök:
DR. SEMJÉN ZSOLT • DR. FÁBRY KORNÉL
A rendezvény nagykövetei:
BÖJTE CSABA • EPERJES KÁROLY • SIKLÓSI BEATRIX

„Békességet hagyok rátok.” (Jn 14,27)

Szervezők: az ETALON FILM és a KERESZTÉNY FILMES MISSZIÓ ALAPÍTVÁNY

Részletes program

Május 3. péntek

17:00
Ünnepélyes megnyitó

Közreműködnek:
Rajkai Zoltán, Vukovich Edit, Jordanov Enikő, Almásy László Attila

Beszédet mond:
Böjte Csaba, Dr. Fábry Kornél, Dr. Torgyán Atilla

18:00
Pio atya (16) - Díszterem
Feliratos olasz filmdráma, 1 óra 44 perc, 2022

Rendező: Abel Ferrara
Írta: Maurizio Braucci
Zene: Joe Delia
Szereplők: Shia LaBeouf (Pio atya), Marco Leonardi (Gerardo), Cristina Chiriac (Giovanna)

Az elismert filmrendező, Abel Ferrara által rendezett erőteljes drámában egy fiatal pap, Padre Pio (Shia LaBeouf) megkezdi szerzetesi szolgálatát egy távoli kapucinus kolostorban az olaszországi, San Giovanni Rotondóban. Az első világháború véget ért, és az olasz katonák – megtörve, de győztesen – visszatérnek a gazdag földbirtokosok által uralt elszegényedett faluba. Miközben az első olaszországi szabad választás körüli események a falu szétszakadásával fenyegetnek, Pio atya imáiban és áldozataiban segíti a lakókat. Először a falu majd a környék végül az egész Katolikus Egyház legtiszteltebb alakjává válik.

19:00
Mit tehetünk a mindennapok során a békéért?Kávéház
Dr. Martos Levente Balázs (Esztergom-Budapesti segédpüspök)
Böjte Csaba (ferences szerzetes)
Moderátor: Keresztes Ilona (újságíró)

20:15
II. János Pál – Ne félj! – Egy barátság története (12) - Díszterem
Szinkronizált olasz életrajzi film, 1 óra 38 perc, 2014

Rendező és író: Andrea Porporati
Zene: Tommy Caputo
Szereplők: Aleksey Guskov (Wojtyla), Giorgio Pasotti (Lino Zani)

A film igaz történet alapján készült eseményeket mutat be. Az 1981. május 13-ai merénylet után II. János Pál pápának nagyobb szüksége van a pihenésre és feltöltődésre, mint valaha. Egy eldugott helyet keresnek neki, távol mindentől és mindenkitől, ahol csak a testi felépülésére és a lelki béke visszaszerzésére, valamint az elmélyülésre és az imádságra szentelheti idejét. Így esett a választás Zaniék Alpokban lévő menedékházára. A család először fel sem fogja, micsoda megtiszteltetés ez számukra, és akkor még nem is sejtik, hogy a pápa magával hozza a legjobb barátját, Pertini köztársasági elnököt is. Az ifjú Lino, akit a hegyek neveltek fel és tapasztalt hegymászó, illetve síoktató, vigyázza a Szentatya minden percét, lassanként egy életre szóló barátság alakul ki köztük. A film Lino Zani "Szent volt, ember volt" II. János Pál rejtett élete című könyve alapján készült.

Május 4. szombat

10:30
Lángoló szív Díszterem
Feliratos spanyol dokumentum játékfilm, 1 óra 29 perc, 2020

Rendezők: Antonio Cuadri, Andrés Garrigó
Zene: Jesús Calderón
Szereplők: Karyme Lozano (Lupe), María Vallejo-Nágera (María), Carmelo Crespo (Daniel)

A film egy bestseller író Lupe Valdés (Karyme Lozano), történetét meséli el, aki Jézus Szent Szíve jelenései után kutat, hogy ihletet keressen következő regényéhez. María (María Vallejo-Nájera) a misztériumok szakértője vezetésével, Lupe felfedezi az Úr Jézus Alacoque Szent Margit Máriának tett magán kinyilatkoztatásait. Vizsgálataival összhangban Lupe saját szívének titkait is felfedezi, régi sebek gyötörték, amelyeket gyógyítani kell. A kutatások során az erőt és bátorítást Jézus Szentséges Szívéből áradó szeretet ural. „Jézus Szíve Isten irgalmának végső jelképe. De ez nem egy képzeletbeli szimbólum; ez egy valódi szimbólum, amely a központot képviseli, a forrást, amelyből az egész emberiség számára üdvösség áradt.” (Ferenc pápa)

11:30
Hol keressük a békét? Hogyan hat ki a belső béke a világban lévő békére?Kávéház
Fecske Orsolya (Szociális Testvér, festőművész)
Andrásfalvy János (szalézi tartományfőnök)
Moderátor: Horányi Eszter (szerkesztő-riporter M5)

12:30
Teresa – Avilai Szent Teréz (12) – Díszterem
Szinkronizált spanyol éltrajzi dráma, 1 óra 47 perc, 2015

Rendező és író: Jorge Dorado
Zene: Federico Jusid
Szereplők: Marian Álvarez, David Luque, Carla Díaz

Teresa egy átlagos fiatal lány, kicsit szétszórt, mindig rohan és nem mindig készül az órákra. Ráadásul nagyon nehéz időszakon megy keresztül, hiszen nemrég veszítette el édesanyját. Amikor a vagánykodó osztálytársai bezárják az iskola pincéjébe, kénytelen az idejét olvasással tölteni. Belemerül Avilai Szent Teréz önéletrajzába, a könyv olvasása közben egy új világ tárul ki előtte. Szent Teréz alakjának látásmódját egyedülálló perspektívából mutatja be ez a film, annak ellenére választja a hit útját, hogy az inkvizíció folyamatosan az életére tör. Istennek szentelt szerzetesi élete, az önfeláldozásról, a rendíthetetlen hitéről és kitartásáról tesz tanúságot, ahogy megreformálja a sarutlan karmelita rend alapjait. A személye alapvetően új és mély hatást hagyott az általa alapított közösségek arculatán és lelkiségén egyaránt.

13:30
Keresztény öröméneklés a verbita testvérekkelKávéház

14:45
A levél – Üzenet Földünkért (12) – Díszterem
Feliratos olasz dokumentumfilm, 1 óra 21 perc, 2023

Rendező: Nicolas Brown
Zene: William Goodchild
Írta: Nicolas Brown

"Egy film azokról és azoknak, akik tudják, „hogy a dolgokon lehet változtatni.”
(Ferenc pápa, Laudato si’, 13.)

A levél című dokumentumfilm egy amazóniai indián törzsfőnök, egy szenegáli klímamenekült, egy indiai kamasz klímaaktivista és egy hawaii tengerbiológus házaspár vatikáni látogatását és az ő Szentatyával való találkozásukat mutatja be. Célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológiai krízisre, égető környezeti és társadalmi kérdésekre. A film címében is Ferenc pápa nagy figyelmet kapott Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájára – azaz körlevelére – utal, melyet 2015-ben, nem sokkal pápává választását követően jelentetett meg. Ebben az egyházfő kifejezte óhaját, miszerint „mindenkivel párbeszédet” szeretne kezdeni arról, hogyan bánunk teremtett világunkkal és benne teremtménytársainkkal. A levél szimbólum mindemellett konkrétan is megjelenik a filmben. Olyan emberek kapnak meghívót a Vatikánba közvetlenül a Pápától, akik képviselik a szegények, az őslakosok, a fiatalok és a természet szempontjait a Földünk sorsát érintő párbeszéd során. Olyan csoportokat képviselő emberek, akiknek a hangjára eddig nem figyelt eléggé a világ.

15:00
A keresztény film a béke eszköze – van-e szükség keresztény filmekre?Kávéház
Bokor Attila (filmrendező)
Cseke Péter (színházi rendező)
Eperjes Károly (filmrendező)
Siklósi Beatrix (rendező, Kossuth rádió csatornaigazgató)
Moderátor: Zsuffa Tünde (író)

16:15
„Hallgassuk meg egymást!” beszélgetés A levél c. filmrőlKávéház
Solymári Dániel (Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatok vezetője)
Dr. Bartholy Judit (egyetemi tanár ELTE meteorológiai tanszék)
Moderátor: Dr. Nemes Csaba (klíma és fenntarthatósági szakértő)

16:30
Popieluszko – A szabadság bennünk él (12) - Díszterem
Szinkronizált, lengyel életrajzi film, 2 óra 28 perc, 2009 (szünettel)

Rendező: Rafal Wieczynski
Zene: Pawel Sydor
Szereplők: Adam Woronowicz (Jerzy Popieluszko), Artur Balczynski (Jerzy Apja), Adam Biedrzycki (Adam atya)

A fiatalon mártírhalált halt lengyel pap, Jerzy Popieluszko életét dolgozta fel ez a két részes lengyel filmalkotás. Jerzy Popieluszko, az 1984-ben, a kommunizmus idején Lengyelországban vértanúságot szenvedett pap élete példaként állhat minden ember előtt. A Szolidaritás papjának tartott atya azt hirdette, hogy "jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett." Az 1947-ben született Jerzy Popieluszko hazája vészterhes éveiben vált felnőtté, amikor idegen megszállás alatt, a hitet, a vallásosságot üldözve választotta a papi hivatást. Már egész fiatalon kitűnt társai közül. Képes volt környezetére pozitívan hatni, személyes példájával jó irányba terelte társait. A varsói Kosztka Szent Szaniszló fiatal plébánosaként végzett munkája során került kapcsolatba a Varsóban sztrájkoló kohászokkal, munkásokkal, a Szolidaritással. A rendőröktől, katonáktól körülvett, fenyegetett helyeken gyóntatott, és szentmiséket mutatott be. Papi hivatását mindig derűvel, az emberek iránti mély és önzetlen szeretettel gyakorolta, leleményességével pedig sokszor túljárt a hatalom őreinek eszén. Prédikációira özönlöttek az emberek minden korosztályból, ha ő misézett, még az utca, ahol ezrek tolongtak is templommá vált. Az első részben a sokgyermekes, mélyen hívő családban nevelkedő Jerzy Popieluszkot, majd a későbbi éveket, a papnövendékek szigorú, büntető katonai éveit mutatják be az alkotók. Egy karizmatikus, ám vidám és jókedélyű fiatalember jelenik meg a nézők előtt, aki nemcsak a hit dolgaiban jártas, de rendkívüli munkabírással éjt nappallá téve szervezi a letartóztatott munkások jogi védelmét, a családtagok támogatását, felemeli szavát az elnyomó rendszer ellen.

18:30
Mária a béke királynőjeKávéház
Dr. Csókay András (nemzetközi hírű orvos, idegsebész)
Földi-Kovács Andrea (Axioma központ igazgatója)
Dr. Kovács Zoltán (Mariológus)
Moderátor: Zsuffa Tünde (író)

20:00
A nevem Bernadett (12) – Díszterem
Feliratos francia életrajzi dráma, 1 óra 49 perc, 2011

Rendező: Jean Sagols
Zene: Gérard Salesses
Szereplők: Katia Miran, (Bernadette Soubirous) Michel Aumont, (Dominik atya) Alessandra Martines, (Bernadett Édesanyja) Francis Huster

A magával ragadó történet főhőse Soubirous Szent Bernadett akinek 1858. februárja és júliusa között tizennyolc alkalommal jelent meg a Boldogságos Szűz Mária a franciaországi Lourdes-i Massabielle barlangban. Bernadett egyszerű lány egy közülünk, a csodálatos jelenések által válik Mária hírnökévé. A barlangnál történt jelenések és a forrásnál egymást követő gyógyulások a hívő és a hitetlen világot egyaránt megmozgattják. Lourdes a világ legnagyobb Mária-kegyhelyévé vált, a reménység forrásává, ahol sokan meggyógyulnak. A film valós események alapján készült.

Május 5. vasárnap

11:00
Szent Charbel – A szív csendje (12) – Díszterem
Feliratos libanoni életrajzi film, 1 óra 43 perc, 2009

Rendező: Nabil Lebbos
Zene: Teddy Nasr
Szereplők: Antoine Balabale (Charbel atya) Elie Metri, (fiatal Charbel) Julia Kassar (Charbel Édesanya)

Egy maronita szerzetes Charbel Makhlouf életét mutatja be ez a libanoni életrajzi film.
Charbel atya egész életét meghatározza hitvallása: „Krisztus szeretetével semmi sem nehéz.” Élete végtelenül egyszerű, a kolostor csendjében imádkozik, kenyeret dagaszt, kertészkedik, a földeken dolgozik, hirdeti Krisztus örömhírét.
A világtól elvonuló, de Istennel folyamatosan bensőséges kapcsolatban lévő Charbel atya híre messzire terjed, felismerve benne az Úr különleges kegyeltjét, sokan fordulnak hozzá reménykedve életük válságos pillanataiban. VI. Pál pápa 1977-ben szentté avatta.

13:00
Teréz – A szeretet kis útja (12) – Díszterem
Szinkronizált angol életrajzi dráma, 1 óra 32 perc, 2004

Rendező: Leonardo Defilipis
Zene: Marie Therese Sokol
Szereplők: Lindsay Younce (Thérése Martin, Kis Szent Teréz), Leonardo Defilipis (Louise Martin, Teréz Édesapja), Linda Hayden (Pauline Martin), Jen Nikolaisen (Celine Martin)

A tuberkulózistól szenvedő beteg Teréz, naplóját írva visszaemlékezik rövid életére melyben az emlékei megelevenednek, láthatjuk: Teréz nővérei társaságában eltöltött gyermekéveit, karácsonyi megtérését, édesapjával való bensőséges mély kapcsolatát, örömét, hogy tizenöt évesen szerzetesnővér lehet. Teréz kármelita éveit, mély alázatossággal, egyszerűséggel, kihívásokkal töltötte. Istenbe vetett mély bizalma (a próbatételek során) sohasem rettent meg. Nagy szeretetben a "kis úton" mindvégig kitartott Jézus iránti hűségében, az Ő Megváltója ezt az örök élet koronájával jutalmazta és ígéretét váltotta valóra. "Rózsaesőt hullatok a földre..." A film Vatikáni ajánlást kapott. Kis Szent Teréz rövid földi életében teljesen Istennek szentelte magát, mindvégig a tökéletes szeretet elérésére törekedett, és arra, hogy megmentse a bűnös lelkeket. „Ami engem illet, a tökéletesség elérésében nem ismerek más eszközt, mint a szeretetet…”

„Ha a Jó Isten meghallgatja kívánságaim, mennyországom a földön fog eltelni a világ végéig. Igen, mennyei boldogságom az lesz, hogy jót teszek a földön.”

A rendezvény minden programja és vetítése ingyenes!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató