Bolsoj Balett 2021/2022 - Fauré, Sztravinszkij, Csajkovszkij: Ékszerek

Balett előadás élő közvetítésben - január 23-án

2022. január 23. 16:00 - 19:00

Helyszín: Díszterem

A grúz származású George Balanchine (1904-1983) az amerikai klasszikus balett megteremtője. Szentpéterváron tanulta a táncmesterséget, de húszévesen egy nyugat-európai turnén csatlakozott Gyagilev világhírű Orosz Balettjéhez, majd annak halála után hamarosan felhagyott a tánccal és a koreografálásnak szentelte magát.  Egy mecénás hívására 1934-ben Amerikába utazott és megalapította az Amerikai Balett Iskolát és Társulatot, majd 1948-ban a New York City Balettet, amelynek majdnem haláláig vezető koreográfusa volt.


New York-i balett-társulata számára írta 1967-ben a háromrészes Ékszerek című darabot is, amelyet az első egész estés absztrakt balettnek tartanak. „Ez az előadás reggeli, ebéd és vacsora Tiffanynál” - írta a bemutatóról Clive Barnes amerikai balettkritikus a híres Audrey Hepburn-filmre, valamint arra utalva, hogy a darab három részét egy ékszerbolt, a New York-i Van Cleef & Arpels ékszerei ihlették: smaragdok, rubinok és gyémántok. Ennek megfelelően a táncosok az első részben zöld, a másodikban piros, a harmadikban fehér színű ruhát viselnek. Balanchine-t lenyűgözte az ékszerbolt drágaköveinek ragyogása, és elhatározta, hogy olyan balettet készít, amelyben a tánc csillogni kezd. Egyesek azt gondolják, hogy a három kő szimbolizálja a koreográfus életének és karrierjének három szakaszát: Fauré zenéjének „smaragdjai” tükrözik a francia kifinomultságot és eleganciát, Sztravinszkij zenéjének „rubinjai” jelképezik Amerika ritmusait, a Broadway-t, és a „briliánsokban”, vagyis Csajkovszkij zenéjében a szentpétervári balett iskola kristálytiszta csillogása jelenik meg. A darabot 2012-ben mutatták be először a Bolsojban.

A Bolsoj Balett 2021/2022 évadának további előadásai az Urániában >>

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában.

Belépőjegy: 3600 Ft
Továbbra is van lehetőség 3200 Ft-ért kedvezményes jegy váltásra azoknak, akik az évad legalább három különböző előadására váltanak jegyet egyszerre. 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket.
Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága

Rendező: Bolsoj Balett

Zeneszerző: Gabriel Fauré, Igor Sztravinszkij, Pjotr Iljics Csajkovszkij
Koreográfus: George Balanchine
Látványtervező: Aljona Pikalova
Jelmeztervező: Jelena Zaiceva
Zenei rendező: Pavel Szorokin
Táncolják: SMARAGDOK - A két vezető pár: Anasztaszja Gyenyiszova és Ivan Alexejev / Jevgenyija Obrazcova és Klim Efimov // Pas de Trois: Jelizaveta Kruteleva, Maria Misina, Gyenyisz Zaharov
RUBINOK - A vezető pár: Jelizaveta Kokoreva és Dmitrij Szmilevszkij
GYÉMÁNTOK - A vezető pár: Szvetlana Zaharova és Jacopo Tissi



Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató