Esti mantra - Az Akosh S. trió koncertje

Free jazz est meditatív zenékkel az alternatív szcéna kiváló előadóitól

2020. október 2. 20:00 - 22:00

Helyszín: Díszterem

Az eredetileg erre az időpontra tervezett Végig játszani című Joëlle Léandre-Szelevényi Ákos duókoncertet technikai okok miatt nem tudjuk megtartani. Helyette az Akosh S. Trio koncertjét rendezzük meg. A Leandre-Szelevényi estre megváltott jegyek erre az előadásra érvényesek, vagy visszaválthatók.

Szelevényi, Ajtai, Porteleki, vagyis az Akosh S. Trio október 2-án este kifejezetten az Uránia dísztermének akusztikájához adaptált koncerttel lép a jazzkedvelő közönség elé Esti mantra című előadásukkal. Mint a cím is jelzi ezúttal a szokottnál meditatívabb megszólalás várható tőlük, ami egyfajta zenei reakció az utóbbi hónapokban labilissá vált világra. De természetesen maradnak az improvizáció talaján, ebbe ágyazódnak az új szerzemények, és ebben egyesül a három zenészi karakter. Koncertjeiket jellemzi, hogy terjedelmes hangszerparkot, köztük sok népi és egzotikus instrumentumot szólaltatnak meg, ezúttal is. A három zenész, mondhatni, állandó társak. Duóban, trióban, vagy vendégekkel quintetté, sextetté kiegészülve például az Akosh S. Unit, illetve a Qiyan zenekarokban  rendszeresen fellépnek egymás partnereiként,  Többször játszottak már együtt az Uránia színpadán is.

Szelevényi Ákos Magyarország legismertebb és legelismertebb szaxofonosai közé tartozik. Egyik legjelesebb hazai folytatója a jazzt felszabadító, feloldó Coltrane-i hagyományoknak. Hírnevét a párizsi alapítású Akosh S Unit hozta meg a kilencvenes években, amellyel 9 lemezt adott ki az Universalnál. De tagja volt a Noir Desir kultikus francia rock zenekarnak is (ő játssza például a banda népszerű „Le vent nous portera” című dalának klarinétszólóját és kalimba dallamait). 1986 óta Franciaországban élt, az utóbbi években sűrűbben hallható itthoni formációkban élőben, illetve lemezen, irodalmi esteken és kiállításmegnyitókon.

Ajtai Péter a hazai kortárs kreatív szcéna kiemelkedő fiatal nagybőgőse, számos formáció (AMP trió, Peter's problem, Luis Vicente trió, Geröly trió) alapító tagja. A schönbergi zenétől a szabad improvizációig terjedő széles zenei skálán mozog, aki a hagyományokat magáévá téve - tisztelve lépi túl ezeket. Budapesten él.

Porteleki Áron dobos, brácsás, az aktuális hazai (és nemzetközi) zenei élet egyik legaktívabb, legnyitottabb alakja. A népzenétől az improvizált zenéig, a kortárs táncdarabokon keresztül az elektromos hangszereket is használó közegekben (Poros, Dorota, Parasztok atmoszférában, 12Z, Thisnis, Nyúzzatok meg, Hinoki) mindenhol jelen van. Budapesten él. 2018-ban Szelevényi Ákossal Oroszországban turnéztak.

Jegyár: 2600 Ft / 2200 Ft

Tovább a Zenei példaképek sorozat további programjához>>>

A koncert az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Köszönjük Magyarország Program támogatásával valósul meg.

  

Emberi erőforrások Minisztériuma      Emberi Erőforrások Támogatáskezelő      Köszönjük Magyarország logo


Rendező: Szelevényi Ákos

Akosh S. ( Szelevényi Ákos ) - tenor & szoprán szaxofon, fém & basszusklarinét, furulyák, ütőhangszerek
Ajtai Péter - nagybőgő
Porteleki Áron - dob, ütőhangszerek, brácsa

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató